Results 1 to 9 of 9

Thread: Zdravlje - problemi s koljenima

 1. #1

  Default Zdravlje - problemi s koljenima

  Na otvaranje ovog topika motivirala me osobna trauma i želja da to iskustvo pomogne drugima u sličnoj situaciji.

  Uvijek sam bila zdrava, strastveni hodač. Naselje u kojemu živim, obližnja rijeka ili planina, nije bilo važno kamo me noge nose, uživala sam ići što dalje i što više. Sve dok jednoga dana po povratku sa jedne takve uobičajene pustolovine nisam osjetila svoje koljeno. Isprva malo, pa sve jače, naposlijetku je to postao svemir boli. I kada sam prošla sve doktore i svu muku povratka u prvobitno stanje, te nakon šest mjeseci ponovo krenula u planine, mojoj sreći nije bilo kraja! Išlo je tako punih godinu i pol, a onda je ove godine, po povratku sa Samarskih stijena, Snježnika i okolice, sve počelo iznova.

  Sada je četvrti mjesec otkako sam u krevetu, planinarske štapove zamijenile su štake (moji Ferariji) i dok čekam operaciju pitam se hoću li ikada više hodati po šumama i stijenama...

  Nešto od svega sam sama skrivila. Nisam pridavala pažnju prvim znakovima bolesti. Mislila sam da se to događa samo drugima - tamo nekim starcima, naravno. Da sam pažljivije osluhnula, moglo je danas biti i bolje.

  Koljeno je najopterećeniji zglob prilikom planinarenja. Zglobna hrskavica i meniskusi trpe stalne udarce, a kada se jednom istroše, ne mogu se obnoviti. Postoje, istina, neke metode (umjetni uzgoj hrskavičnog tkiva iz vlastitih stanica), ali u Hrvatskoj zasad ništa od toga. Kakvo nam je zdravstvo, teško se možemo i nadati.

  Zato je važno držati se onog starog pravila - bolje spriječiti, nego liječiti.

  Potrebno je paziti da koljeno ne opterećujemo preko granice boli. Čim počne ono neugodno zatezanje oko zgloba treba stati i odmoriti se, a zatim usporiti hodanje i izabrati lakši put prema cilju. Najopasniji su silasci, pogotovo oni strmi, pa ih treba izbjegavati i što više se oslanjati na planinarske štapove.

  Ako se zatezanje i bolovi u koljenu češće ponavljaju, potrebno je obaviti preventivni pregled kod ortopeda, koji će odrediti daljnje pretrage i terapiju. Ne treba čekati da koljeno otekne i počne jako boljeti, jer kada se to dogodi, onda je obično već kasno, jer je hondromalacija hrskavice ili kalcifikacija meniska već napredovala. A ako se to ipak dogodi, treba odmah otići ortopedu, a ne oklijevati očekujući da oticanje i bolovi prođu sami od sebe ili uz pomoć Brufena, Lubora, Volterena, mirovanja i kriomasaže (led na koljeno) u domaćoj radinosti.

  Čak i ako ne dođe do najgoreg (nužnosti odlaska ortopedu) treba znati da je za svako zahtjevnije hodanje nužno provesti dobru tjelesnu pripremu, a kada je koljeno u pitanju, to su vježbe za noge, posebno vježbe mišića kvadricepsa. U teretani ili doma, važno je svakodnevno vježbati, kako bi mišići bili dovoljno snažni da "drže" koljeno i amortiziraju udarce u hrskavično tkivo i menisk.

  Također, dobro je znati da zdravlju koljena pogoduje konzumiranje lanenog ulja ili sjemenki lana (1-2 žličice dnevno) zbog velike količine omega-3 i omega-6 esencijalnih masnih kiselina, a u bolna koljena dobro je umasirati ulje eukaliptusa (par kapi nekoliko puta dnevno). Mogla bih još o tome, ali sigurno i drugi znaju za poneki koristan domaći pripravak.

  Ako ste svi na forumu potpuno zdravi i mladi, zanemarite napisano, a zainteresirani mogu nastaviti o doktorima i pretragama (imam respektabilno iskustvo i rado ću ga podijeliti!).

 2. #2
  Administrator webmaster's Avatar
  Join Date
  Sep 2010
  Location
  Split, Hrvatska
  Age
  40
  Posts
  136

  Default

  Sa problemom koljena ja se mučim već dugi niz godina. Svako godinu - dvije mi se desi da mi se odlomi komad meniskusa i onda par mjeseci nemogu nikakvo veliko opterečenje izdržati zbog bola u koljeno dok se isti sam od sebe ne pomakne ili smrvi. Uz to ima 5 godina nakon jedne nezgode pukla mi je patela (čašica), doktori su smatrali da se isto netreba operirat pošto su se 2 dijela patele odvojila "samo" oko 1 milimetar tako da mi je sada desna patela toliko veća od lijeve i često mi izaziva probleme naročito zadnjih 2 godine od kada sam se malo zapustio i nabio 10ak kg viška, tako da sam sada u fazi skidanja ovih suvišnih kilograma. Nakon svega ovoga ja u planine nikad ne idem bez štapova pa niti na kratke ture od pola sata jer mi ih je gotovo nemoguće napraviti bez štapova.

 3. #3

  Default

  Pretpostavljam da odluka o operativnom zahvatu ovisi o vrsti i težini povrede meniskusa i hrskavičnog tkiva. Prošli put, na desnom koljenu, i kod mene je prošlo bez operacije, ovaj put neće ići.

  Da, štapovi su conditio sine qua non za planinarenje s oštećenim koljenom. Nevolja je u tome što nisu podobni za svaki teren (stijene). Također, koliko god prebacivali težinu tijela sa nogu na ruke, nisu svemoćni, što se dobro osjeti na nizbrdici. Inače, za silazak redovito planiram i potrošim isto toliko vremena kao i za uspon, pa onda gledam ostale kako me zaobilaze u trku kao vjeverice! To je još jedan razlog radi kojega ne idem na zajedničke planinarske izlete, nego soliram s obitelji.

  Webmaster, koji je uzrok tvom učestalom odlamanju meniskusa - preveliko fizičko opterećenje, kalcifikacija meniska ili nešto treće?

 4. #4
  Junior Member
  Join Date
  Jan 2011
  Posts
  6

  Default

  dobar dan svima,ja sm novi član foruma i malo sam šarala da vidim čega sve ima i naletim na temu koljena koja me jako zanimajer i ja imam problema,a ti si ponudila savjet pa te molim ako si upućena da mi savjetuješ,imam dijagbozu bolest patele i koljena su mi bolna i otiču poslali su me na fizikalnu,koju još uvijek čekam,imaš li kakav pametan savjet u vezi toga

 5. #5

  Default

  Quote Originally Posted by planinčica View Post
  dobar dan svima,ja sm novi član foruma i malo sam šarala da vidim čega sve ima i naletim na temu koljena koja me jako zanimajer i ja imam problema,a ti si ponudila savjet pa te molim ako si upućena da mi savjetuješ,imam dijagbozu bolest patele i koljena su mi bolna i otiču poslali su me na fizikalnu,koju još uvijek čekam,imaš li kakav pametan savjet u vezi toga
  Žao mi je što si čekala na odgovor. Dugo me nije bilo, još bolujem...
  Jako si malo napisala o sebi, pa je teško dati savjet. Je li u pitanju sportska ozljeda ili neka kronična bolest? Koje preglede i pretrage si do sada obavila (ortoped, fizijatar, rdg, mr, ct, nešto drugo)?
  Dok je koljeno otečeno u pravilu se miruje, noga je u malo eleviranom položaju, otečeno mjesto masiraš ledom. Nije dobro ići u toplu vodu i grijati... Ali kako ne znam više o tvom problemu, ne bih htjela nešto pogrešno savjetovati. Najbolje je raditi po uputama liječnika koji te je uputio na fizikalnu terapiju. Nadam se da imaš dobrog ortopeda, koji te je temeljito pregledao i da dijagnoza nije postavljena onako odokativno? Ako si u dvojbi pronađi nekog dobrog za koljeno, to je jako važno.
  Last edited by dingo; 01-02-2011 at 08:00 PM.

 6. #6
  Junior Member
  Join Date
  Jan 2011
  Posts
  6

  Default

  nije ni mene bilo,pa ti se evo javljam, drugi tjedan sam naručena na neke preglede pa se onda javim hvala ti

 7. #7
  Forum freak fredi's Avatar
  Join Date
  Feb 2011
  Location
  Kraljevica
  Age
  56
  Posts
  916

  Default

  Vidim da je tema malo zamrla,pa da ju malo pokrenem i opišem u kratkim crtama problem koji je i mene nažalost snašao sa desnim koljenom.
  Negdje u proljeće prošle godine,nikakvom izazvanom traumom,desno koljeno mi je oteklo i pojavili su se bolovi,tako da sam jedva mogao se oslonit na desnu nogu.
  Normalno završio sam na Sušaku gdje su mi izvadili cca litru tekućine iz koljena i stavili u gips na dva tjedna .Nakon dva tjedna situacija potpuno ista,izvadili oko osam deci tekućine,bolovi i dalje.Nakon toga završio na pregledu kod svih mogućih poznatih i nepoznatih ortopeda,slikao koljeno tri puta,ali situacija potpuno ista kao i prvi dan.Naravno svaki ortoped je dao svoju dijagnozu,kao što je.... starost i istrošeno koljeno,kalsifikacija čašice,meniskus,trauma od udarca i da ne nabrajam dalje jer više ni sam neznam što su mi nabrojali.Napravio i magnetnu koljena,kao onda će se bolje znat u kakvom je stanju koljeno.Nakon magnetne i ponovljenog pregleda,sitacija opet ista.Nijedan ortoped mi nije znao reć u kakvom je stanju koljeno.Uglavnom, postoje neka manja oštećenja meniskusa i istrošenost koljena,ali s obzirom na godine ništa zabrinjavajuće i normalno.
  Nakon svega toga se odlučujem privatno kod dr.Nemeca.Naravno i po četvrti put idem slikat koljeno jer navodno slike koje sam radio u kbc-u i nisu baš čiste kao, slikano kroz gips,nije dobra pozicija i sl. nalaz magnetne skoro da nije ni pogledao.
  Uglavnom nalaz..Koljeno i nije u tako lošem stanju,meniskusi i nisu oštećeni,s obzirom na godine i poslom kojim se bavim skoro da i normalno,ali postoji devijacija između dviju čašica,odnosno razmak između čašica na desnoj strani manji za nekih tri do četiri stupnja,koja se može rješiti jedino operacijom.Ako se nerješi to na vrijeme za jedno desetak godina će doć do takvog oštećenja da će bit potrebno ugradit umjetno koljeno.Operacija bi bila takva da bi se rezala potkoljenična kost u obliku klina za nakih par stupnjeva da bi se izjednačil razmak između čašica.Nakon toga bi se povezalo sa dvije pločice,dok kost ne zaraste.Oporavak bi trajao od šest mjeseci do godinu dana.Opracija bi koštala oko tridesetak hiljada kuna i poslije tri do četiri mjeseca vađenje pločica i rehabilitacija još oko dvadesetak hiljada kuna.Sve je to okvirna cijena,može bit i više.Znači godinu dana bez posla i prihoda,s time da mi koljeno više nikad neće bit u potpunosti zdravo.

  Već sam se pomiril sa sudbinom,ako je već takvo stanje kakvo je idem na operaciju pa kud puklo.Zdravlje je ipak na prvom mjestu.
  No na nagovor prijatelja,odlučujem se na još jedan pregled kod dr. Stošića,poznatog lječnika za sportsku medicinu i sportske ozljede.Moram priznat da je proučil svaki nalaz i pogledal svaku sliku,i da me nije poslal ponovo na slikanje koljena.Njegov zaključak...stanje koljena s obzirom na sve dobro,meniskusi u dosta dobrom stanju.kalsifikacije nema,postoji razmak od par stupnjeva,ali ispod dvanaest stupnjeva se ne preporuča operacija.Po njemu nikako u ovom stanju ne dolazi u obzir operacija,već fizikalna terapija i razne vježbe za jačanje mišića oko koljena.Pošto bolovi u koljenu traju više od osam mjeseci ,nesvjesno štedim desnu nogu i tako su oslabljeli mišići desne noge i potrebno ih je vratit u prijašnje stanje i ojačat,kako bi se koljeno rasteretilo.E sad da ne duljim dalje,nakon samo jednog tretmana od pola sata,vraćanje koljena na mjesto,istezanja koljena ,masaže i razne torture koje je napravil na meni,za nevjerovat bolovi u koljenu su nestali i osjetil sam totalno olakšanje u nozi.Drugi dan oteklina nakon skoro osam mjeseci je pala za tri četvrtine i nakon još jednog tretmana oteklina je u potpunosti nestala, bolovi za devedeset posto manji a danas skoro da i ne osjetim bolove.Također mi je preporučil desetak vježbi koje radim dva do tri puta na tjedan,koje svaki mjesec mjenja i naravno uz upotrebu bicikla i stepera i sl. sprava.
  Eto možda nekome ovo moje iskustvo pomogne.

 8. #8
  Junior Member purica's Avatar
  Join Date
  Jan 2012
  Location
  zagreb
  Posts
  5

  Default

  wow, mr. fredi super!
  znam da ovo zvuči blesavo, al ja totalno nemam petlje ić doktoru :/
  dosta se bavim sportom, al zadnjih pol godine - godinu koljeno šteka.
  nije niš dramatično, osim kaj onak podmuklo trne, a ponekad i boli s vanjske strane .
  radim ono ''pumpanje'' koljena ( zatezanje natkoljenice) i još par stvari tak da se zglob učvrsti
  i super mi je kad hodam po brdima (uzbrdo bez, nizbrdo sa štapinama) pa se zasad , dok mogu, s tim se nekak krpam.
  e da, i packam koljeno s kantarionovim uljem
  jel imal ko nekaj slično?
  problem je kaj radim u sportu i živim od tog, pa eventualne pauze, terapije i mirovanja baš i nisu najsretnije rješenje ...

 9. #9
  Forum freak fredi's Avatar
  Join Date
  Feb 2011
  Location
  Kraljevica
  Age
  56
  Posts
  916

  Default

  To je jedna od vježbi koju sam i ja dobil,zatezanje natkoljenice.A kaj se tiče doktora,misliš da ih ja volim,bižim od njih ko vrag od tamijana,a jeb... kad me stislo i morao sam poć.Bitno je neopustit se,nego što više hodit i jačat mišiće.A nije loše i ić u teretanu,barem dva puta tjedno.
  To sa kantarovim uljem sam čul od dosta ljudi,samo mislim da u mom slučaju bi teško nekaj pomoglo.Dok ide,ide,kad više nebudem mogal gren, va penziju i amen.Predpostavljam da si mlada,a i posal ti je takav kakav je, ipak nebi bilo loše pogledat u kakvom ti je stanju koljeno,možda se može pomoć na vrijeme,a ako ništa da onda čisto da znaš kakvo je stanje.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •